Om dysleksi

Jeg er ikke specialist i dysleksi, men jeg ved rigtig meget om, hvad det vil sige at være dyslektiker, altså ordblind. Når det er sagt, så er der mange forskellige måder at være ordblind på, men det har intet at gøre med at være dum eller doven.

På denne side vil jeg fortælle helt generelt om dysleksi og svare på nogle af de hyppigste spørgsmål, jeg får.

Du kan læse min egen historie HER

Her finder du virkelig gode apps til ordblinde
Her finder du links til diverse ressourcer
Til Notas side om FORDOMME

Hvad er dysleksi?

Dysleksi eller ordblindhed er en arvelig udviklingsforstyrrelse i hjernens sprogcenter, der bevirker, at dyslektikeren

  • har nedsat evne til at læse, fordi hjernen ikke kan omdanne de læste ord til meningsfyldt sprog og
  • har nedsat evne til at skrive, fordi hjernen har en nedsat evne til at omdanne det talte sprog til skrift.

Det har intet med synet eller hørelsen at gøre og derfor er betegnelsen Dysleksi mere præcis end Ordblindhed. Det er et handicap, man kan få hjælp til at tackle.

Dysleksi er “markante vanskeligheder ved at lære at læse og skrive, som skyldes langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger til sproglyde” (Ordblinde/Dysleksiforeningen).

Det almindelige estimat er, at 5-8% af eleverne i folkeskolen er dyslektikere, men nyere forskning viser ifølge sundhed.dk, at dysleksi rammer mellem 10 – 20% af befolkningen og at det er 4 gange hyppigere hos drenge end hos piger.

Dysleksi er meget tabubelagt og skoletiden kan være en stor udfordring med eksklusion og dårligt selvværd.

Ordblindhed er et arveligt handicap som ikke har noget at gøre med intelligens eller dovenskab. Og man vokser ikke fra det. Men man kan blive selvhjulpen. Det kræver den rette undervisning, træning og nogle få it-hjælpemidler. Når det er på plads, får den ordblinde mulighed for at bruge sine evner fuldt ud og kan tage præcis den uddannelse, som han eller hun har lyst til og være en god og værdifuld kollega, der bidrager fuldt ud på arbejdspladsen.

Det har jeg prøvet på egen krop og jeg ved, hvor stor en forskel, det gør for alle ordblindes muligheder og livskvalitet uanset graden af ordblindhed, når man behersker og dagligt bruger de nødvendige it-hjælpemidler.

Hyppigt stillede spørgsmål

Nej, en ordblind bliver ved med at være ordblind hele livet, men man kan blive meget bedre til at læse og skrive ved hjælp af træning og it-hjælpemidler. Det gælder om at komme så tidligt i gang som muligt, træne og bruge de forskellige it-hjælperedskaber klogt.

Nej, men jeg kan lære dig at bruge den IT-kompenserende støtte til ordblinde, så du kan blive selvhjulpen under din uddannelse, privat og på jobbet. Men det er vigtigt, at du bliver ved med at bruge hjælpemidlerne. Du skal indarbejde dine egne strategier og taktikker, så it-hjælpemidlerne hjælper dig bedst muligt.

Fordi det er meget vigtigt, at du som forældre har samme viden om it-hjælpemidlerne som dit barn, så I kan træne sammen, holde viden ved lige og så du kan støtte dit barn bedst muligt.

NEJ! Det er de ikke! Ordblinde er lige så intelligente som den øvrige del af befolkningen. Ordblindhed er en arvelig udviklingsforstyrrelse i hjernens sprogcenter, som intet har med IQ at gøre.

Ordblinde er helt almindelige. Lige så kloge og dumme, som alle andre!

Der er flere forskellige apps, der er lige så gode og ved at bruge dem i stedet, slipper man for at slæbe rundt på håndscanneren. Telefonen har man altid på sig!

Nej, når du først én gang har fået tildelt adgang til NOTA, har du den for altid.

Fordi vi som ordblinde kan blive bedre til at læse ved kontinuerlig træning. Vi kan ikke ”vokse os fra” vores ordblindhed, men jo flere gange vi ser noget, jo lettere har vi ved at afkode det.
Hjælpemidlerne er gode og uundværlige for mange, men jo mere du kan læse UDEN hjælpemidler, jo lettere bliver din hverdag.

Man kan teste for ordblindhed med den nationale ordblindetest i 3. klasse, men allerede når barnet er 3-4 år kan man se tegn på ordblindhed.

Tegn på ordblindhed kan f.eks. være, at barnet har et mindre ordforråd end jævnaldrende og/eller kun siger korte, enkelte sætninger.

Ja, det har vi. Hvis du som forældre har en mistanke om, at dit barn har læse- og skrivevanskeligheder, har du ret til at få dit barn gratis ordblindetestet i skolen gældende fra marts i 4. kl.
Se mere her: https://ordblindementor.dk/links/#Undervisningsministeriet

Det gør man vha. en gratis national ordblindetest, som skoler og kommuner kan bruge på alle alderstrin fra tredje klasse til de videregående uddannelser. Ordblindetesten er en digital test og den består af et kort spørgeskema om læsevanskeligheder og tre deltest. Se mere her: https://www.uvm.dk/folkeskolen/laering-og-laeringsmiljoe/specialundervisning/ordblindetesten

Nej, der er mange forskellige grader af ordblindhed.

I den lette ende har den ordblinde mindre vanskelligheder med at læse og stave, mens ordblinde i den tunge ende har meget svært ved at læse og skrive – selv korte ord – og har vanskeligt ved at opfatte nogle ord og med at udtale dem korrekt.

Se mere her: Når bogstaverne ikke giver mening (Dr)

Som ordblind voksen har du ret til gratis specialundervisning samt vejledning og hjælp til at søge om it-hjælpemidler. Du har også mulighed for at få tilskud til en personlig assistent uanset om du er ledig, lønmodtager eller selvstændig.

Som ordblind under uddannelse er du berettiget til Specialpædagogisk Studiestøtte (SPS) i form af it-hjælpemidler, studiestøttetimer og en mentor. Du har desuden ret til at få forlænget tiden i skriftlige eksamener og forlænget forberedelsestid i mundtlige eksamener.

Test dig selv: Bør du undersøges for ordblindhed?

Det, jeg gør allermest ud af, er opsætningen af telefonen. Smartphones har fuldstændigt overtaget rollen som vores daglige computer og derfor er det først og fremmest den, der skal fungere optimalt – både alene og i kombination.

Behovet for diverse indstillinger, apps og funktioner er meget individuelt. Det skal tilpasses den enkelte ligesom telefonen skal kunne “tale” med computer, iPad og andre enheder. Det er det, jeg er specialist i.

Book et foredrag eller min hjælp

Kontakt mig helt uforpligtende og lad os få en snak.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

    Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, siger du samtidig JA til at modtage e-mails fra mig, der indeholder nyheder, tips og markedsføringsmateriale. Jeg deler ikke dine informationer med nogen og spammer aldrig! Du kan framelde dig nyhedsbrevet i alle mails fra mig.